Početna Zdravlje Smanjuje rizik od raka, srčanih oboljenja i gojaznosti

Smanjuje rizik od raka, srčanih oboljenja i gojaznosti

62
0

Kineski i britanski naučnici su otkrili da ljudi koji redovno jedu ljutu hranu ne samo da produžavaju svoj životni vijek, već smanjuju i rizik od teških oboljenja poput raka, srčanih i respiratornih bolesti.
“Naša analiza ukazuje na vezu između konzumiranja začinjene hrane i dužine života, kao i smanjenog mortaliteta”, ističe se u studiji tima međunarodnih istraživača, prenosi Dnevno.hr.

Višegodišnje posmatranje i analiziranje navika oko 500.000 Kineza, starih od 30 do 79 godina, pokazalo je da su osobe koje su gotovo svakodnevno jele začinjenu i ljutu hranu živjele duže i rjeđe obolijevale od smrtonosnih bolesti.

“Naši rezultati potkrepljuju dosadašnja istraživanja koja su ukazivala na potencijalni zaštitni uticaj začinjene hrane na ljudsko zdravlje”, tvrde stručnjaci sa Oksforda, Harvarda i kineske Akademije medicinskih nauka.

Oni pretpostavljaju da glavnu ulogu ima kapsaicin, aktivna komponenta koja se nalazi u ljutim papričicama i koja ima antioksidantno i antiupalno dejstvo, što pomaže u borbi protiv gojaznosti i pojave raka.

Prethodni članakDjecu ne treba pretjerano hvaliti, kažu stručnjaci
Naredni članakPremijerka Finske pod velikim pritiskom