Početna Izdvojeno Francuska policija donosi nove detalje o smrti princeze Dajane

Francuska policija donosi nove detalje o smrti princeze Dajane

56
0
Foto: Flickr

Dokumentarni film Kanala 4 obrađivao je istrage francuske policije koje su uslijedile nakon smrti Dajane, princeze od Velsa.

Dajana je imala 36 godina kada je poginula u prometnoj nesreći u Parizu 31. avgusta 1997. godine, a njena je smrt decenijama privlačila teorije zavjere.

Prva epizoda “Istraživajući Dajanu: Smrt u Parizu” prati istragu francuske brigade Kriminele iz 1997. koja sadrži intervjue s detektivima – od kojih neki govore po prvi put.

Erik Gigu, iz Brigade, rekao je: “Rekonstruisali smo rutu kojom su išli, pokušali otkriti sve svjedoke, svakoga ko je mogao vidjeti ili čuti nešto blizu ili daleko, ljude koji su se mogli raskrstiti s automobilom, vidjeli motocikle, vidjeli nešto u minutama ili sekundama prije sudara, možda u trenutku sudara ili nakon sudara.”

Potom je dodao:

“Za nas je to trka s vremenom od trenutka kada smo dobili slučaj, jer je ljudsko pamćenje nepostojano i s vremenom sjećanja blijede.”

Epizoda istražuje ulogu vozača Henrija Pola, koji je bio zamjenik šefa osiguranja u Ricu, u kobnoj nesreći. Prikazivao je naslovnice mnogih novina u to vrijeme na kojima se tvrdilo da je gospodin Pol tri ili četiri puta prekoračio dozvoljenu dopuštenu brzinu pod uticajem alkohola.

Prethodni članakPolicajci brutalno tukli mladića na benzinskoj u SAD (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)
Naredni članakRival Srbije ostao bez glavnog igrača na Eurobasketu! Plej ozbiljnije povrijeđen – čeka ga duža pauza!