Početna Izdvojeno Ubistvo Darije Dugine: FSB optužio Ukrajince, javila se i nepoznata ruska gerilska...

Ubistvo Darije Dugine: FSB optužio Ukrajince, javila se i nepoznata ruska gerilska grupacija

62
0
IZVOR: SHUTTERSTOCK

Federalna služba bezbednosti Rusije navela je da iza ubistva ruske novinarke Darije Dugine stoje ukrajinske specijalne službe, a po njihovim tvrdnjama, počinilac je državljanka Ukrajine Natalija Vovk, koja je sa ćerkom doputovala u Rusiju 23. jula.

FSB ima podatke da su zločin pripremile i počinile ukrajinske specijalne službe. Počinilac je državljanka Ukrajine Natalija Vovk, rođena 1979. godine, koja je u Rusiju stigla 23. jula 2022. godine zajedno sa ćerkom Sofijom Šaban, rođenom 2010 godine.

“U cilju organizovanja ubistva Darije Dugine i dobijanja informacija o njenom načinu života, iznajmila je stan u Moskvi u kući u kojoj je preminula živjela”, navodi se u izvještaju, prenosi Sputnjik.

U subotu uveče, u pokretu je izgorio automobil kojim je upravljala novinarka i politikolog Darija Dugina, kći poznatog ruskog filozofa i analitičara Aleksandra Dugina.

Ona je preminula na licu mjesta, a prema preliminarnoj verziji, usmrtila je eksplozivna naprava postavljena u automobilu.

Odgovornost preuzela gerilska politička organizacija?
Bivši ruski opozicioni poslanik Ilja Ponomarjov objavio da je odgovornost za ubistvo Dugine preuzela organizacija pod nazivom “Nacionalna republikanska armija (NRA)”.

Ljevičar i nekadašnji poslanik Komunističke partije Ruske Federacije (KPRF) i partije “Poštena Rusija”, izbačen je prije nekoliko mjeseci iz Socijalističke internacionale zbog podrške invaziji na Ukrajinu.

Međutim, Ponomarjov je poznati Putinov protivnik i trenutno je u egzilu. On je juče dao intervju ruskom televizijskom kanalu “Utro Fevralja” (Februarsko jutro), koji je osnovao i koji podržava rusku opoziciju.

Tokom intervjua, Ponomarjov je saopštio da je takozvana “Nacionalna republikanska armija” (NRA), do sada nepoznata ruska “gerilska” grupa, preuzela odgovornost za napad i to putem saopštenja upućenog baš njemu.

U saopštenju NRA navodno opravdava ubistvo isticanjem da je Darija Dugina glas koji podržava nasilje i ubistva, te sukob među slovenskom braćom u Ukrajini.

Brojni ruski stručnjaci za kriminalistiku su izrazili sumnju u ove tvrdnje.

Prethodni članakNe dolazi u Zvezdu, ide u Ameriku da vozi motore sa legendama! Raduljica se vraća u SAD, da ostvari dječačku želju!
Naredni članakDrama kod Venecija mosta u Banjaluci: Ukrao telefon pa zaplivao u Vrbasu