Početna RAT U UKRAJINI Zelenski pozvao na budnost: Nastavljeni sukobi u više ukrajinskih regiona

Zelenski pozvao na budnost: Nastavljeni sukobi u više ukrajinskih regiona

58
0
FOTO: LUDOVIC MARIN/EPA

Ruske snage nastavile su danas ofanzivu u nekoliko ukrajinskih regiona, a predsjednik Vladimir Zelenski upozorio je na potencijalno ozbiljnije napade uoči obilježavanja 31 godine od samostalnosti Ukrajine od sovjetske uprave.

Artiljerijske granate padale su na Nikopol, grad u blizini Zaporožja, najveće nuklearne elektrane u Evropi, a rakete su tokom vikenda pale nedaleko od Odese, na obali Crnog mora.

Regionalni guverner Valentin Rezničenko rekao je da je na Nikopol palo 25 granata i da je bez struje ostalo 3.000 ljudi.

TASS prenosi da je ukrajinska vojska jutros ispalila deset granata kalibra 155 milimetara na okruge Budionovski i Lenjinski u Donbasu.

Zelenski je pozvao na budnost i rekao da će Moskva pokušati “nešto vema ružno” uoči godišnjice u srijedu, 24. avgusta, kada Ukrajina obilježava Dan nezavisnosti. To će biti i tačno pola godine od kada je Rusija pokrenula vojnu operaciju.

On je rekao u noćašnjem obraćanju da će Rusija sebe isključiti iz pregovora ukoliko realizuje plan o suđenju zarobljenim ukrajinskim braniocima u Mariupolju.

Turski predsjednik Tajip Erdogan planira da ove sedmice razgovara sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao je danas diplomatski izvor Sputnjiku.

Izvor je dodao da se očekuje da će dvije strane razgovarati o situaciji u atomskoj centrali Zaporožje i ukrajinskoj krizi.

Prethodni članakIstražni komitet Rusije: Ubistvo Darje Dugine naručeno
Naredni članakTijana je počela da živi sa mužem poslije 4 DANA, a onda je on uhvaćen sa KONOBARICOM