Početna Vijesti Ne smiruju se reakcije u Hrvatskoj “Optužnica razlog za blokadu Srbije u...

Ne smiruju se reakcije u Hrvatskoj “Optužnica razlog za blokadu Srbije u EU”

65
0
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U Hrvatskoj ne predstaju reakcije na potvrđenu optužnicu Srbije protiv četvorice pilota za ratni zločin nad civilima na Petrovačkoj cesti početkom avgusta 1995, a ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica takođe smatra da je riječ o političkom procesu koji, kako kaže, može biti razlog za blokadu ulaska Srbije u Evropsku uniju.

Hrvatska će kaže, iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva da bi zaštitila svoje pilote.

– Vlada RH jasno je istakla da će zaštititi sve svoje državljane, sve svoje branitelje, generale i, u ovom konkretnom slučaju, pilote. Dakle, iskoristićemo sva pravna sredstva, ako do tog trenutka dođe, koja nam stoje na raspolaganju – rekao je Malenica sinoć u razgovoru za hrvatski RTL.

To prije svega znači, naveo je, da “Hrvatska u ovom konkretnom slučaju koji se odnosi na pilote neće dopustiti raspisivanje međunarodne potjernice”.

Ističe da je to jedan od konkretnih mehanizama i alata koje Hrvatska ima na raspolaganju, iako je zasad, kako kaže, prerano govoriti o konkretnim pravnim potezima, budući da Hrvatska još uvek nije zaprimila nikakvu informaciju vezanu uz proces koji se vodi u Srbiji.

Ocijenio je da je tu “prije svega riječ o jednom pokušaju politički motivisanog procesa”, a Hrvatska će učiniti sve da zaštiti svoje generale i dignitet Domovinskog rata.

Prethodni članakZbog incidenta na pumpi: Radnik podnio krivičnu prijavu protiv Dragana Neškovića
Naredni članakAston Martin DB5 prodan za 2,4 miliona dolara