Početna Izdvojeno DARKO ALEKSIĆ kandidat SPS u IJ1 „Ljubija mora ostati vlasništvo građana Republike...

DARKO ALEKSIĆ kandidat SPS u IJ1 „Ljubija mora ostati vlasništvo građana Republike Srpske“

1839
0

Socijalistička partija Srpske odabrala je najbolje kandidate za svoju listu. U prilog tome govori i lista IJ1 na kojoj se nalazi i Darko Aleksić.

On je rođen 26.7.1987. godine u Prijedoru, po zanimanju je rudarski inženjer. Trenutno je zaposlen kao VD direktor Autotransporta, oženjen je i otac jedne djevojčice.

-Prije rata godišnje se proizvodilo oko 1 milion tone ruda, a rudnik Ljubija zapošljavao je oko 5000 radnika. Trenutni kapacitet je preko 2 miliona tona godisnje, a zaposleno je samo 800 radnika. Situacija sa rudnikom Ljubija poznata je građanima Srpske, prodaja imovine i prirodnih resursa naše zemlje može i treba da se smatra izdajom ovog naroda. Pogrešni potezi ministra Đokića doveli su nas u situaciju o kojoj govorimo i tome mora doći kraj, kaže Darko Aleksić kandidat SPS-a.

On dodaje da je potrebno zaposliti mještane Ljubije i okolnih sela koja ostaju pusta zbog masovnog odlaska stanovništva.

– Novim metodama mora se unaprijediti kvalitet rude, s obzirom na to da se radi o različitim mineralima u Omarskoj i Ljubiji. Otvaranjem rudnika pored stalnih radnika dobile bi posao i dodatne dijelatnosti kao što su nabavka rezervnih dijelova, hrane, a posao bi značajno porastao i okolnim kafićima i pekarama, dodaje Aleksić.

Višegodišnja namjera Vlade Republike Srpske da proda Rudnik željezne rude „Ljubija“ je samo završna aktivnost oko rasprodaje državnog kapitala i prevođenja u strano privatno vlasništvo uvodeći investitore sumljivog kredibiliteta.

-Ako se vratimo na pitanje šta ustvari znači dokapitalizacija napuštenog rudnika i ustupanje investitorima koji se uopšte ne bave eksploatacijom, već trgovinom? Za tako mali novac dati nekome da upravlja i odlučuje o daljoj sudbini prirodnog resursa na koji je naslonjen razvoj prijedorske regije i cijele Republika Srpske teško je naći termin, kako nazvati vlast koja je to učinila, nego Kriminalnom, dodaje Aleksić.

Ovakav način rada je u posljednjih 10 godina otjerao iz Republike Srpske najproduktivnije stanovništvo mlađe i srednje generacije, čiji se broj može uporediti sa gradom veličine Banjaluke.

Prethodni članakZORICA KNEŽEVIĆ KANDIDAT SPS U PRIJEDORU „Ustani i bori se, ovdje gdje najljepše zore sviću“
Naredni članakZDRAVSTVENO stanje GENERALA MLADIĆA najteže do sada