Početna Politika DUŠKO ANĐIĆ KANDIDAT SPS IJ1 „Energetskoj krizi posvetiti više pažnje“

DUŠKO ANĐIĆ KANDIDAT SPS IJ1 „Energetskoj krizi posvetiti više pažnje“

2052
0

Predstavljajući kandidate SPS IJ1 ne može da se ne konstatuje da je riječ o ljudima koji su ostvareni u svakom životnom pogledu. Jedan od njih je i Duško Anđić  rođen 19.12.1974. godine. Danas živi u Omarskoj, po zanimanju je diplomirani inžinjer mašinstva. Otac je dvoje djece.

-Oblast na koju posebno treba obratiti pažnju svakako je energetika. Svjedoci smo trenutka u kojem ogromna energetska kriza pogađa Evropu. Negdje treba spašavati energetske kompanije, negdje treba osigurati nove dobavljače i na kraju, kad se prašina slegne, ukupni račun za spašavanje evropskog energetskog tržišta ove zime lako bi mogao preći 200 milijardi dolara, ističe Duško Anđić.

Evropska unija će morati odlučiti o snažnom programu štednje energije, što uključuje i javnu kampanju da bi se taj cilj ostvario. Ovog udara neće biti pošteđena ni Republika Srpska.

Srbija već subvenciše svoje građane, kod nas se još uvijek pregovara oko svega. Moguće je da dođemo u situaciju da gasa uopšte ni ne bude. Sjeverni tok možda nakon remonta i ne bude pušten zapadnim zemljama, a mi smo sa ovim turskim za sada sigurni. Situacija se mora pratiti, a energetski resursi kojima raspolaže Srpska moraju biti ravnomjerno raspoređeni kako bi naši građani bili sigurni, ističe Anđić.

Energetska kriza i nastojanje Evrope da smanji svoju zavisnost od ruskog gasa doveli su do oživljavanja proizvodnje električne energije iz uglja, a samim tim i do usporavanja procesa dekarbonizacije. Ovakvi trendovi, po svemu sudeći ne zaobilaze ni region Balkana, što se i vidi iz najnovijih najava investicija u Republici Srpskoj i Srbiji.

-Mi imamo dovoljno svojih prirodnih resursa ovog tipa sa kojima možemo obezbjediti sigurnu energetsku situaciju na našim prostorima, dodaje Anđić.

 

Prethodni članakMilan Radović na Trgu Krajine opušten i sa osmijehom
Naredni članakBritanac u kući otvorio pab zbog nostalgije