Početna Izdvojeno VASILJ STOJANOVIĆ KANDIDAT SPS IJ1 „Izgraditi stanove za sve ugrožene kategorije“

VASILJ STOJANOVIĆ KANDIDAT SPS IJ1 „Izgraditi stanove za sve ugrožene kategorije“

1005
0

Kandidat SPS na predstojećim izborima iz IJ1Vasilj Stojanović rođen je 07.10.1985 godine u Ključu. Po zanimanju je diplomirani inžinjer arhitekture, vlasnik i direktor privatnog preduzeća „Arch STUDIO“d.o.o. Prijedor.  Oženjen, otac dvoje djece.

-Neposredno od završetka rata, odnosno od 1996.godne živim u Prijedoru. Iako nisam rođen ovdje, Prijedor smatram svojim gradom. Posljednjih 12 godina, nakon završetka studija, aktivno radim u građevinskom sektoru  u projektovanju, izvođenju i građevinskom nadzoru. S pravom možemo reći da je građevinarstvo, odnosno građevinska industrija pokretač razvoja privrede svakog društva ali i da se u poslednje vrijeme suočava sa problemima ogromnog povećanja cijena materijala i opreme  te hroničnim nedostatkom kvalifikovane radne snage.

Potrebno je uložiti dodatne napore da se kroz stručno obrazovanje, prekvalifikacije, a u saradnji obrazovnog sistema i privrede, prevaziđe ovaj problem, ističe Vasilj Stojanović.

-Moramo stvoriti povoljniju biznis klimu u našoj regiji, relaksirati procedure izdavanja građevinskih dozvola i skratiti postupke koji prethode početku izvođenja radova. Sve ovo bi imalo pozitivne efekte i uticalo na direktne investicije u građevinarstvu, kako domaćih tako i stranih kompanija, dodaje on.-

Grad Prijedor je postao dom za hiljade raseljenih lica koja su nastanjena u 14 novih naselja koja broje 2090 domaćinstava. Obzirom da se radi o prigradskim naseljima i ruralim sredinama, naseljima koja su formirana prije 20-ak godina, problemi su višestruki i u većini slučajeva zajedničke prirode, te se isti mogu grupisati na sledeći način:

  • Nezavršena saobraćajna infrastruktura
  • Ne postoji ili je djelimično izgrađena komunalna infrastruktura (vodovod i kanalizacija)
  • Ne postoji ili je djelimično izgrađena ulična rasvjeta
  • Nemogućnost uknjiženja zemljišta na ime korisnika parcele.
  • Nemogućnost legalizacije izgrađenih objekata

Zavisno od naseljenog mjesta  gore navedeni problemi su zastupljeni u većoj ili manjoj mjeri ali su svakako prisutni.

-Posebnu pažnju moramo posvetiti izngradnji novih objekata za stambeno zbrinjavanje socijalnih i ranjivih kategorija, raseljenih lica – izbjeglice i povratnici,  ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca, samohranih roditelja – porodica sa troje i više djece ili mladih bez roditeljskog staranja.

U saradni sa lokalnom zajednicom i i nadležnim ministarstvima moramo naći način i sredstva za rješavanje problema ove populacije, kaže Stojanović.

Prethodni članak“O Bože, mrzim ovu olovku!”: Kamera uhvatila ispad kralja Čarlsa (VIDEO)
Naredni članakNovinar BN televiziji prijavio da su ga napali aktivisti SNSD-a u Banjaluci