Početna Izdvojeno Novinar BN televiziji prijavio da su ga napali aktivisti SNSD-a u Banjaluci

Novinar BN televiziji prijavio da su ga napali aktivisti SNSD-a u Banjaluci

41
0

RTV BN je je objavio da je novinar Aleksandar Gluvić je fizički napadnut u četvrtak uveče u banjalučkom naselju Petrićevac, dok je snimao nepropisno parkirano vozilo koje nosi obilježja stranke SNSD.

Vlasnik i vozač kamiona prvo je prijetio novinaru BN-a i upozoravao ga da ne fotografiše, a nakon što se novinar oglušio na njegove prijetnje, pozvao je u pomoć sina koji je fizički nasrnuo na Gluvića, uhvativši ga za vrat.

Cijeli incident zabilježila je i nadzorna kamera na obližnjem kafiću, prenosi portal BN televizije.

“Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima ocjenjuju nedopustivim onemogućavanje novinara/ki u obavljanju profesionalnih zadataka, a posebno prijetnje, zastrašivanja i ugrožavanje njihove fizičke sigurnosti. Napad na novinara BN televizije u Banjaluci je kriminalni čin koji zahtijeva temeljitu policijsku istragu, kao i poduzimanje zakonskih mjera prema onima koji su na nedozvoljen način ugrozili pravo na slobodu izražavanja i dostojanstven rad novinara i medija”, objavilo je udruženje “BH novinari”.

Podsjećaju da je bilo kakav vid zastrašivanja ili ugrožavanja bezbjednosti onih koji izvještavaju javnost o događajima i pojavama u društvu, pogotovo nasilničko ponašanje prema novinarima, za svaku su osudu.

“Posebno zabrinjava činjenica da su novinara napali aktivisti i članovi jedne političke stranke, što u ovo predizborno vrijeme predstavlja i svojevrsnu poruku javnosti da je dozvoljeno „obračunavati“ se sa novinarima i medijima”, napomenuto je.

Upravni odbor BH novinara poziva Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da u što kraćem roku u parlamentarnu proceduru upute izmjene Krivičnog zakona BiH kojima će se napad na novinare/ke tretirati kao posebno krivično djelo, a na temelju inicijative koja je usvojena u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u junu ove godine.

Pozivaju i Narodnu skupštinu Republike Srpske i Parlament Federacije BiH da takođe usvoje izmjene Krivičnog zakona kojima će se omogućiti efikasnija zaštita novinara i medijskih sloboda.

Prethodni članakVASILJ STOJANOVIĆ KANDIDAT SPS IJ1 „Izgraditi stanove za sve ugrožene kategorije“
Naredni članakTrudnica se polila benzinom i zapalila