Početna Društvo Tvrđava Kastel bogatija za 50 novih klupa

Tvrđava Kastel bogatija za 50 novih klupa

38
0
IZVOR: ALEKSANDAR ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA

Tvrđava Kastel bogatija je za 50 novih klupa koje su postavljene u okviru projekta „Unapređenje prekogranične turističke ponude na tvrđavama – Fortitude“, finansiranog kroz program Intereg IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora.

Osim klupa, u okviru ovog projekta na Kastelu je postavljeno 12 informativnih tabli, tj. dvije ulazne koje daju opšte informacije i mapu tvrđave i 10 informativnih, koje opisuju lokacije (Jupiterov žrtvenik, Rimski sarkofag, Rimski miljokaz, Rimska bazilika, bombardovanje Kastela, Banjalučki boj, podzemlje Kastela, artiljerijska kasarna, bunar, kazamat).

U kuli broj 5, na tvrđavi je uređen i opremljen Centar za posjetioce, a do kraja septembra prostor Kastela dobiće još 60 korpi za otpatke i 15 žardinjera za cvijeće.

“Pri kraju je izrada elaborata opravdanosti da se Kastel izdvoji kao nezavisna javna ustanova. Pregovaramo sa potencijalnim investitorima za rekonstrukciju artiljerijske kasarne, uređujemo parkovske površine na tvrđavi i oko nje. Takođe, kako bismo dali dodatni značaj tvrđavi, ove godine smo veliki broj događaja fokusirali upravo na lokacije na Kastelu i pored tvrđave uz Vrbas”, rekla je savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo.

Podsjećamo, projekat „Fortitude“ je počeo 1. marta 2020. godine, a završio 31. avgusta 2022. godine. U okviru tog projekta lansiarana je zajednička kulturno-turistička manifestacija „Noć tvrđava“, koja se održala istovremeno na svim tvrđavama, manifestaciji kojoj se priključilo preko 60 tvrđava u BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Potpisan je sporazum je nastavku održavanja manifestacije svake godine sa partnerima i predstavnicima međunarodnih organizacija iz EFFORTS (European Federation of Fortified Sites) i Forte Cultura, koji će manifestaciju uključiti u događaj European Fortress Summer.

Završna konferencija projekta pod nazivom „Utvrđeno nasljeđe kao generator turizma“ je odražana u Banjoj Luci u junu 2022. godine, na kojoj je prisustvovalo 60 učesnika iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Belgije i Holandije. Nosilac projekta je JU Tvrđava kulture Šibenik, a partneri na projektu su Grad Banja Luka, Grad Karlovac i Opština Bar.

Prethodni članakDodik se sastao sa Orbanom i Vučićem u Beogradu
Naredni članakU Belgiji godišnji porodični račun za energiju premašio 9.000 evra