Početna Izdvojeno INTERVJU Branko Blanuša: Nema zvanja bez znanja!

INTERVJU Branko Blanuša: Nema zvanja bez znanja!

111
0

Redakcija Lajne razgovarala je sa prof. dr Brankom Blanušom, redovnim profesorom Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, koji je ove godine kandidat na izborima u Republici Srpskoj za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske ispred Srpske demokratske stranke.

Započeli smo sa jednostavnim pitanjima…

L: Ko je Branko Blanuša?

Branko Blanuša je otac, porodičan čovjek, redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta, jednostavan i otvoren za komunikaciju, neko ko voli svoj narod i zemlju, ali isto tako cijeni i poštuje druge.

L: Zašto ste odlučili da se kandidujete na ovim parlamentarnim izborima?

Razlog da učestvujem na ovim izborima je da budem dio tima koji će učestvovati u promjenama. Sada imamo situaciju da mladi i sposobni masovno odlaze, stepen korupcije je visok, ekonomska situacija loša, a pravosudni, obrazovni i zdravstveni sistem je potrebno reformisati. Ova zemlja može i mora bolje, a zato su potrebni programi i novi ljudi.

L: Šta vam je draže, profesorska profesija ili politika? Gdje se više vidite?

Ja sam univerzitetski profesor i to je moja profesija. I u političkom angažmanu bavim se onim pitanjima koja su vezana za moju profesiju, obrazovanje i mladi, kao i elektroenergetski sektor.

L: Šta je prvi korak koji nova Vlada Republike Srpske mora da preduzme nakon oktobra, kako bismo krenuli u pravcu pozitivnih promjena?

Prvi zadatak će biti provođenje ekonomskih reformi kako je to dato u našem programu ( 10 ključnih ekonomskih mjera), te donošenje odgovarajućih zakona kao što je zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine.

Započećemo i druge reformske procese koje traže više vremena, ali sa kojima je neophodno početi, kao što je reforma u obrazovnom i zdravstvenom sektoru.

L: U kakvom je stanju obrazovanje u Republici Srpskoj i kako ga najbrže unaprijediti?

Obrazovanje u Republici Srpskoj je najblaže rečeno u lošem stanju i neophodna je korjenita promjena, čiji rezultati se ne vide odmah, ali dugoročno imaju velik i pozitivan efekat na sve segmente društva. Dvije mjere će se odmah provesti, nema zvanja bez znanja i zapošljavanje u obrazovnom sistemu biće prema znanju i sposobnostima, a ne partijskoj i drugoj podobnosti.

L: Kako vidite Republiku Srpsku za 10 godina?

Republika Srpska kao uređena zemlja, zemlja jednakih mogućnosti, u koju se više dolazi nego iz nje odlazi, sa stabilnom i prosperitetnom ekonomijom, sa više djece i mladih ljudi, u kojoj su ljudi vedri i nasmijani, a ne odsutni i zabrinuti kao što je to sada slučaj

L: Osim obrazovanja, šta je još neophodno da se učini kako bi Republika Srpska živjela bolje?

Odgovarajuće ekonomske mjere, imati pravu pronatalitetnu politiku, i realizovati reformu pravosudnog i zdravstvenog sistema. Uz dobru volju i veliki rad, te ljude od znanja i sposobnosti, to je moguće.

L: Šta biste poručili onim studentima u Republici Srpskoj koji ne žele da izađu na izbore?

Prije svega neka izađu na izbore. Neka daju glas onome za koga misle da će raditi u njihovom interesu, tj. onima koji će graditi bolju ekonomiju, otvarati više radnih mjesta, osigurati veće plate, graditi zemlju jednakih mogućnosti, a ne podobnih i privilegovanih. Dajte glas onima koji će se stvarno boriti da imate ljepšu i uređeniju državu za život i rad.

Branko Blanuša se nalazi na rednom broju 3. na listi Srpske demokratske stranke u izbornoj jedinici 3.

Prethodni članakSLAĐANA RADAKOVIĆ KANADIDAT SPS IJ1 “Loše stanje u državi utiče na mentalno zdravlje ljudi”
Naredni članakDnevni horskop: Biku se vraća osoba iz prošlosti, Ovan dobija pare, Djevice iznenađenje