Home Lifestyle Savjeti 6 razloga zašto vam mašina za veš smrdi i kako riješiti taj...

6 razloga zašto vam mašina za veš smrdi i kako riješiti taj problem

73
0
Foto: Pexels

Postoji šest razloga zbog kojih vaša veš mašina može imati neugodan miris, a s pomoću nekoliko savjeta ih se možete uspješno riješiti.

Veš mašina koja miriše na vlagu dok pokušavate oprati veš može biti neugodno iskustvo. Uređaji su upotrebom izloženi masnoći i ulju s odjeće, zalutalim dlakama i otpadcima koji ostaju u džepovima odjeće.

Ali toliko smo usredotočeni na pranje i održavanje odjeće da zaboravimo da i stroju treba malo čišćenja.

Profesionalci kompanije specijalizovane za čišćenje iz Engleske objasnili su u čemu bi točno mogao biti problem sa smradom koji dopire iz veš mašine i kako ga riješiti.

1. Ciklusi niske temperature
Možda su bolji za okoliš, ali pranje odjeće na nižim temperaturama može ostaviti oštar miris. Što je viša temperatura pri kojoj stroj pokrećete, to je vjerovatnije da će protjerati bakterije – inače se mogu nakupiti.

Ovdje možete upotrijebiti jednostavno rješenje i samo trebate pokrenuti “servisno pranje” na stroju. Pokrenite ga barem jednom mjesečno i miris bi trebao nestati.

2. Prljava brtva na vratima
Ako brtvu na vratima ne održavate čistom, nakon nekog vremena iz nje može dopirati neugodan miris. Osim toga, prljava brtva može usporiti protok vode i rezultirati s plijesni. Kako biste to riješili, samo obrišite unutrašnjost brtve – pazeći da to učinite temeljno i da ne propustite nijedan ugao.

Ako postoji plijesan koja se već nakupila, upotrijebite četku i sprej za plijesan da je pomaknete.

3. Loš sistem odvoda
Kada stroj ne ispušta dobro vodu, može ispuštati miris koji se širi. Voda koja ostane u stroju postaje ustajala i može dovesti do stvaranja plijesni, sluzi i bakterija.

Pokušajte upotrijebiti sredstvo za odčepljivanje odvoda kako biste riješili nakupljenu vodu. Nakon što to učinite, morat ćete stvarno dobro očistiti veš mašinu kako biste bili sigurni da ste se riješili svih zaostalih bakterija.

4. Upotreba previše deterdženta
Upotreba viška deterdženta znači da većina ostaje u perilici. S vremenom se talog može nakupiti i početi ispuštati neugodan miris. To možete izbjeći tako da jednom u dvije sedmice očistite ladicu za deterdžent i filter. Takođe, uvijek pripazite da ne prekoračite preporučenu količinu.

5. Vlažan bubanj
Za očekivati ​​je da će se bubanj veš mašine ukvasiti, ako je stalno vlažan, to može dovesti do dugotrajnog smrada koji takođe može uticati i na odjeću. Kako biste to riješili, obavezno izvadite odjeću iz stroja čim ciklus završi, umjesto da je ostavite preko noći.

Zatim obavezno ostavljajte vrata otvorena kako biste ju prozračili i pomogli joj da se osuši.

6. “Ako čisti dobro”
Još jedan čudan razlog, ali ako veš mašina dobro čisti odjeću, takođe može ostati neugodnog mirisa u njoj. To se može dogoditi kada je prljavština uklonjena s odjeće, ali ne iz stroja. Pokrenite čisti ciklus ili prazno vruće pranje nakon što ste oprali odjeću kako biste uklonili ovaj miris, prenosi The Sun.

(24sata)

Previous articleZlatan otvorio TikTok i napravio haos prvog dana: Video ogledalo 6.500.000 za 24 sata, izgovorio je samo dvije rečenice!
Next articleNOVI SKANDAL U RIJALITIJU Zadrugar ispolivao voditelja, on odmah napustio emisiju