Home Zdravlje NEKI SU POSEBNO OPASNI Farmaceuti ukazali na lijekove koje ne bi trebalo...

NEKI SU POSEBNO OPASNI Farmaceuti ukazali na lijekove koje ne bi trebalo uzimati uz jutarnju kafu

133
0
FOTO: V. LALIĆ / RINGIER

Postoje neki lijekovi i dodaci prehrani koje nikako ne biste trebali miješati s kofeinom. Ovo su neki za koje farmaceuti tvrde da su posebno opasni.

Lijekovi protiv dijabetesa

Možda ne mislite da kafa negativno utiče na lijekove protiv dijabetesa. No, zapravo, “kafa može povećati šećer u krvi kod nekih pojedinaca, što će vjerovatno suzbiti učinke antidijabetičkih lijekova”, upozorava portal MDlinx. “Dijabetičari koji vole piti kafu trebali bi pažljivo pratiti šećer u krvi.

Lijekovi za štitnjaču

Istraživanje iz 2008. godine koju je objavila Nacionalna medicinska knjižnica otkrila je da kafa ometa levotiroksin lijekova za štitnjaču. Kofein utiče na način na koji tijelo apsorbira levotiroksin.

Kofein je stimulans koji može povećati pokretljivost crijeva i kontrakcije mišića koje pomiču hranu kroz probavni trakt,  kaže istraživanje. Kofein također ima blagi laksativni učinak i povećava količinu tekućine u stolici, prenosi N1.

Vitamini i dodaci prehrani

Vitamini neće puno pomoći ako se njihova svojstva prebrzo poguraju duž vašeg probavnog Sistema ili isperu iz vašeg tijela prije nego što mogu imati bilo kakav pozitivan učinak. “Kafa je diuretik i može dovesti do gubitka vitamina topljivih u vodi poput vitamina B i vitamina C kada se uzimaju zajedno”, upozorava Džons.

– Kofein će ubrzati probavni proces povećanjem kontrakcija koje tjeraju hranu kroz vaš probavni trakt –  piše portal LiveStrong, čiji stručnjaci takođe ističu da kafa može ograničiti ili smanjiti apsorpciju željeza i kalcija, piše MSN.

 

Previous articleZa nastavnika biologije potrebna preporuka vjerske zajednice
Next articleSlučaj “Dobrovoljačka”: Odgođen početak suđenja Ganiću i ostalima