Home Lifestyle Savjeti KRADE KORISNIČKE NALOGE Izbjegavajte nezvaničnu Vocap aplikaciju za Android

KRADE KORISNIČKE NALOGE Izbjegavajte nezvaničnu Vocap aplikaciju za Android

53
0
FOTO: TECHNOLOGY GYAN/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kasperski je upozorio da nova verzija nezvanične Android aplikacije Vocap pod nazivom “JoVocap” krade pristupne ključeve za korisničke naloge.

JoVocap” je potpuno funkcionalna aplikacija za slanje poruka koja koristi iste dozvole kao standardna aplikacija Vocap. Ova aplikacija se reklamira u popularnim Android aplikacijama kao što su Snaptjub i Vidmejt.

Aplikacija ima dodatne funkcije u odnosu na zvaničnu Vocap aplikaciju, kao što je mogućnost prilagođavanja interfejsa, blokiranje pristupa četovima i druge funkcije koje ne nudi zvanična aplikacija, zbog čega je korisnici i instaliraju.

Međutim, “JoVocap” v2.22.11.75 krade Vocap ključeve, omogućavajući hakerima da preuzmu kontrolu nad korisničkim nalozima.

JoVocap su otkrili istraživači kompanije Kasperski, koji od prošle godine istražuju slučajeve trojanca Triada sakrivenog u modifikovanim verzijama Vocapa.

U novom izvještaju kompanije Kasperski navodi se da modifikovana aplikacija šalje korisničke pristupne ključeve za Vocap serveru programera.

Kasperski kaže da sajber-kriminalci mogu koristiti ove ključeve u programima otvorenog koda koji omogućavaju korišćenje Vocap naloga bez aplikacije.

Iako Kasperski nije rekao da li su ovi ukradeni pristupni ključevi zloupotrebljeni, oni mogu dovesti do preuzimanja naloga, otkrivanja osjetljive komunikacije i lažnog predstavljanja kontaktima korisnika.

Trojanac Triada može da šalje poruke sa ukradenog naloga, zbog čega ljudi lako mogu biti prevareni jer poruka dolazi od prijatelja ili člana porodice. Zato ako dobijete poruku od kontakta u kojoj se reklamira neki softver ili traži od vas da kliknete na neobični link, obavezno kontaktirajte osobu koja vam je poslala poruku da biste potvrdili da je zaista poslala poruku.

Kao i prava Vocap Android aplikacija, zlonamjerna aplikacija zahtijeva dozvole, kao što je pristup SMS porukama, koji se daje trojancu Triada koji je sakriven u aplikaciji. Trojanac može da zloupotrebi ove dozvole da registruje žrtve na premijum pretplate, a da one to ne primjete i da tako zarađuje za distributere.

YoVocap se reklamira u Sneptjubu, veoma popularnoj aplikaciji za preuzimanje videa. Kasperski je obavijestio Sneptjub o tome, tako da bi ovaj kanal distribucije uskoro trebalo da bude zatvoren.

Kasperski je takođe pronašao aplikaciju pod nazivom “Vocap Plus”, koja ima istu zlonamernu funkcionalnost kao i “JoVocap”, a koja se reklamira preko aplikacije VidMate, čiji autori verovatno nisu ni znali za to.

Meta je ovog mjeseca tužila tri kineske firme zbog razvoja “nezvaničnih” Vocap aplikacija koje su ukrale preko milion Vocap naloga. Iako nisu svi Vocap modovi zlonamjerni, bolje ih je izbjegavati.

U ovom slučaju, aplikacije koje reklamiraju zlonamjerne verzije Vocapa mogu se preuzeti samo u obliku APK-a izvan Gugl Plej prodavnice, što je takođe praksa koju treba izbjegavati, piše b92.

Previous articlePOTRES U RUSIJI Zemljotres jačine 5 stepeni pogodio Irkutsku oblast
Next articleIZNENADNI GOST Medvjed upao na rođendansku zabavu i pojeo kolačiće (VIDEO)