Home Lifestyle Savjeti Kako najlakše očistiti tepsiju za pečenje

Kako najlakše očistiti tepsiju za pečenje

47
0
Foto: Screenshot/YouTube

Ako uživate u spremanju poslastica i tijesta, morate da znate kako da očistite tepsiju za pečenje da bi uvijek izgledao kao nov.

Ovo je posebno slučaj ako je vaš nekada blistava tepsija izgubila boju ili postala umrljana tokom vremena.

Slično kao što imate jednu od najboljih dasaka za sječenje, plehovi za pečenje su jedan od najčešće korišćenih predmeta u kuhinji. Zato je toliko važno da znate kako da očistite tepsiju na pravi način da uklonite zapečenu hranu i tvrdokornu masnoću.

Sve što vam treba za čišćenje je nekoliko predmeta za domaćinstvo koje ćete pronaći u svojoj kuhinji, što će vam uštedjeti vrijjeme i trud oko ribanja. Najbolje od svega, ne morate čak ni da trošite bogatstvo na skupe proizvode za čišćenje.

Kako očistiti pleh za pečenje sodom bikarbonom i sapunom za suđe

1. Prvo stavite tepsiju u sudoper, pa ga prelijte vrelom vodom. Dodajte nekoliko kašika sode bikarbone i ostavite da odstoji oko sat vremena ili preko noći za one teške, tvrdokorne mrlje. Ovo će omogućiti hemijskoj reakciji da deluje u uklanjanju masnoće i zgrušane hrane, prema Tom Guide.com.

2. Zatim ga očistite neabrazivnom spužvom, četkom ili krpom od mikrovlakana da biste uklonili prljavštinu i ostatke. Zatim ručno operite tepsiju kao i obično koristeći sapun za suđe i toplu vodu.

3. Nakon što ste očistili sve tragove prljavštine ili masnoće, dobro isperite tepsiju toplom vodom prije nego što ga ostavite da se osuši.

Kako očistiti tepsiju za pečenje sodom bikarbonom i  sirćetom

1. Napunite sudoper vrelom vodom (tek toliko da prekrije tepsiju), pa dodajte pola šolje sode bikarbone i bijelog sirćeta.

2. Zatim stavite tepsiju u vodu i ostavite ga da odstoji do sat vremena ili duže u zavisnosti od toga koliko je zaprljan. Ovo će dati rastvoru vremena da prodre i pomoći će vam da lako uklonite prljavštinu, hranu ili tvrdokornu masnoću.

3. Zatim očistite tepsiju pomoću neabrazivnog sunđera ili krpe od mikrovlakana, uklanjajući sve tragove prljavštine ili masnoće prije ispiranja toplom vodom. Ostavite da se osuši.

SAVJET: Poznato je da je soda bikarbona nježna prema tavama jer neće ogrebati ili promijeniti boju završne obrade. Ovo se može koristiti na aluminijumu, aluminijumskom čeliku i neljepljivim pločama za pečenje.

(Telegraf)

Previous articleOvako ubrzava Mercedes-AMG G63 sa 1.000 KS
Next articleBijela kuća u službi gospodara ratova