Home Vijesti Politika Stranke spiskale milione u kampanji: SNSD na prvu mjestu, PDP najviše potrošio...

Stranke spiskale milione u kampanji: SNSD na prvu mjestu, PDP najviše potrošio na Fejsbuku

73
0

Tokom protekle izborne kampanje za Opšte izbore u Bosni i Hercegovine političke stranke potrošile su, prema procjeni “Transparency International u BiH” (TI BiH), najmanje 11,59 miliona maraka.

Novac je utrošen na predizborne skupove, oglašavanje na bilbordima, medijima i na Fejsbuku. U odnosu na podatke koje je TI BiH objavio 29. septembra, ovaj iznos veći je za oko 2 miliona KM, jer su sada uračunati i troškovi oglašavanja i predizbornih skupova u posljednjoj sedmici izborne kampanje.

Prema tržišnoj vrijednosti oglašavanja, najviše su potrošile Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD (preko 2 miliona KM), Stranka demokratske akcije – SDA (1,74 miliona KM), Partija demokratskog progresa – PDP (943 hiljade KM) i Socijaldemokratska partija – SDP (840 hiljada KM).

Više od 51% ukupnih troškova kampanje ili 5,9 miliona iznosi tržišna vrijednost vanjskog oglašavanja, a posmatrači TI BiH širom BiH evidentirali su oko 3550 reklama na bilbordima, koje su objavljeni na online mapi, dok je vrijednost drugih oblika vanjskog oglašavanja zbog nedostupnosti podataka teško procijeniti.

“Troškovi vanjskog oglašavanja izračunati su na osnovu javno dostupnih cijena komercijalnog oglašavanja na bilbordima, iako pojedini oglašivači ističu da se politički marketing plaća dodatnih 20%”, navode u TI BiH.

Pored ovoga, stranke su na oko 600 skupova koje su pratili posmatrači, potrošile prema okvirnoj procjeni TI BIH oko 2,59 miliona KM ili 22,4% ukupno praćenih troškova. Ovaj iznos izračunat je na osnovu tržišne vrijednosti zakupa prostora gdje su održavani skupovi, zatim zakupa opreme, hrane, pića a u poslednjoj sedmici kampanje angažovani su i brojni estradni izvođači na završnim skupovima partija.

Troškovi oglašavanja stranaka u medijima iznose oko 2,52 miliona ili 21,8%, a procjena je urađena na osnovu praćenja medijskih sadržaja na 19 najznačajnijih TV stanica i osam dnevnih i sedmičnih listova, koje je za potrebe TI BiH sprovela agencija za monitoring medija. Pored toga, vrijednost političkog oglašavanja stranaka i kandidata na Fejsbuku, po javno dostupnim podacima, iznosi oko 491 hiljadu KM ili 4,2 odsto ukupnih troškova kampanje koje je zabilježio TI BIH.

“Kad se sve sabere evidentno je da se radi o jednoj od najskupljih izbornih kampanja, jer su stranke na tri oblika oglašavanja i predizborne skupove potrošile oko 11,59 milion KM, što je više nego što su po podacima CIK-a sve stranke u BiH bilo kada prijavile u svojim finansijskim izvještajima. TI BIH već dugo upozorava da stranke ne prijavljuju realno troškove kampanje kao ni prihode sa kojima raspolažu što predstavlja jedan od sistemskih nedostataka Zakona o finansiranju političkih partija”,objavila je organizacija na svom sajtu.

Previous articleDALILA POLUGOLA U LANCIMA Opustila se, pa progovorila i o razvodu sa Dejanom
Next articleMilica Dabović otkriva šta nudi na sajtu za odrasle “Skidaću se onoliko koliko mi plate”