Home Vijesti Zabrinjavajuće informacije: Prem porcjenama stručnjaka svi glečeri će nestati do 2050. godine

Zabrinjavajuće informacije: Prem porcjenama stručnjaka svi glečeri će nestati do 2050. godine

65
0

Glečeri širom svijeta, uključujući i posljednje u Africi, biće neizbježno izgubljeni do 2050. godine zbog klimatskih promjena, navodi se u izvještaju Uneska.

U izvještaju se ističe da će posljednji glečeri na planini Kilimandžaro nestati kao i u Alpima i Nacionalnom parku Josemiti u SAD, prenosi britanski “Bi-Bi-Si”.

Unesko napominje da će glečeri nestati bez obzira na postupke svijeta u borbi protiv klimatskih promjena.

Izvještaj je sačinjen na osnovu projekcija zasnovanih na satelitskim podacima i objavljen je u vrijeme dok se svjetski lideri pripremaju za samit o klimatskim promjenama naredne sedmice u Egiptu.

Oko 18.600 glečera navedeno je širom lokacija na listi Svjetskog kulturnog nasljeđa Uneska i predstavljaju oko deset odsto zaleđene oblasti na Zemlji.

– Smanjenje i nestanak glečera je među najdramističnijim dokazima da otopljenje klime na Zemlji. Nadamo se da grešimo ali su podaci zasnovani na veoma teškim dokazima. Glečeri su vrijedni indikatori klimatskih promjena jer su vidljivi i to je nešto što zaista vidimo da se događa – rekao je zvaničnik Uneska Tales Karvaljo Resende.

Previous articleViber grupama se šire poruke o navodnim pokušajima otmice djece u Banjaluci, policiji ništa nije prijavljeno
Next articleVUKANOVIĆ PORUČIO STANIVUKOVIĆU: “Priđeš li mafiji to je kraj karijere”