Home Izdvojeno SKANDAL U EU Ursula fon der Lajen pod istragom zbog nabavka vakcina

SKANDAL U EU Ursula fon der Lajen pod istragom zbog nabavka vakcina

75
0
IZVOR: PROFIMEDIA

Evropska javna tužiteljka Laura Kodruta Koveši izjavila je da je pokrenuta istraga u vezi nabavke vakcina protiv virusa korona i uloge predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen

Primili smo pritužbe pojedinaca i imamo tu obvezu, pa je predmet otvoren prije nekoliko mjeseci na osnovu tih pritužbi – rekla je Koveši u intervjuu za HR objašnjavajući da je pokrenuta istragu u vezi s nabavkom vakcina protiv korona virusa i uloge Ursule von der Lejen u tom procesu.

Dodala je da je tužilaštvo nezavisno i naviknuto na složene predmete.

– Imamo vrlo iskusne tužioce, profesionalne, hrabre. Nezavisnost nam je zagarantovana. Imamo sve alate potrebne za vođenje bilo koje istrage i, što je važnije, zakon je jednak za sve – kaže Koveši.

Ona navodi da će tužilaštvo raditi „svoj posao“ poštujući „sva prava ljudi uključenih u predmete, tako da nemamo problema“.

Koveši je u Zagrebu predstavila aktivnosti u borbi protiv korupcije i prevara kojima se krade evropski novac, prenosi HRT. Pod njenim rukovođenjem uhapšeni su, između ostalih, bivši hrvatski ministri Tomislav Tolušić i Gabrijela Žalac, a trenutno se u Hrvatskoj istražuju „desetine slučajeva“.

Koveši smatra da ne postoji zemlja u Evropi u kojoj nema korupcije, a kao najveći problem vidi neefikasnu borbu protiv krijumčarenja svih vrsta i prevare sa porezom na dodatu vrednost (PDV).

Tokom tri godine, koliko je Rumunka Koveši na funkciji javnog tužioca EU, primljeno je više od 4.000 krivičnih prijava, od čega su više od polovine podnijeli građani, pokrenuto je više od 1.200 istražnih postupaka, a zaplijenjeno 250 miliona evra, što je petostruko više od budžeta tužilaštva, navela je ona u intervjuu hrvatskom javnom servisu.

Previous articleDODIKOVA PORUKA IZ ČESME “Najavljujem i svojim prisustvom potvrđujem da timovi, republički i gradski, zajedno mogu da rade”
Next articleERDOGAN LUPIO ŠAMARČINU NATO PAKTU! Predsjednik Turske bez dlake na jeziku, šef Alijanse u šoku