Home Izdvojeno “DOSTA JE KURTIJEVOG TERORA” Hiljade Srba sa mitinga poslalo jedinstvenu poruku

“DOSTA JE KURTIJEVOG TERORA” Hiljade Srba sa mitinga poslalo jedinstvenu poruku

58
0
FOTO: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE, RINGIER / RINGIER

Više hiljada Srba okupilo se u centru Kosovske Mitrovice gdje je u 12 sati počeo skup zbog toga što Priština na silu sprovodi preregistraciju vozila na RKS tablice zbog čega su svi Srbi napustili kosovske institucije.

Intoniranjem himne “Bože pravde” počeo veliki narodni skup u Sjevernoj Mitrovici, a cijeli grad je okićen srpskim trobojkama. Skup se održao kod spomenika caru Lazaru, a Srpska lista je ranije navela da će odatle “jedinstveno i složno poručiti Evropi i svijetu” da je njihova jedina država Srbija i predsjednik Aleksandar Vučić.

Na ulicama, banderama, prozorima i terasama kuća i stanova u Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i drugim gradovima na sjeveru Kosova okačen je veliki broj srpskih zastava, kao i transparenti “Ovo je Srbija”.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić istakao je da su se Srbi danas okupili da upute poruku da je dosta ugnjetavanja.

Juče smo podnijeli ostavke, ali želim sada javno da vama vratim mandate, vi ste nas birali, a ne Priština. Okupili smo se da uputimo poruku da je dosta ugnjetavanja Srba na KiM – naglasio je Rakić.

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić se takođe obratio okupljenima i pozvao sve da visoko dignu srpske zastave.

Ovo je naše, jeste, bilo je i biće. Za poštovanje međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma, mira i stabilnosti. Ne želimo da budemo paravan kosovskim institucijama za nasilje nad srpskim narodom – kazao je Simić..

Milan Radojević, koji je podnio neopozivu ostavku na funkciju gradonačelnika opštine Sjeverna Mitrovica, istakao je da Srbe sa KiM niko neće protjerati.

Naša borba se nastavlja, biće u drugom obliku, ali nema predaje, nastavljamo dalje

Okupljenima se obratio i komandir kosovske policije region Sever Nenad Đurić koji je prvi podnio ostavku na funkciju nakon što ga je vlada u Prištini suspendovala.

– Slavni moj i napaćeni rode, stajati danas ispred vas nije samo velika čast, već privilegija koja se ogleda u djelima naših predaka i očima naše djece – rekao je Đurić.

Kako je rekao, “spavali smo i sanjali dugo godina vjerujući u javu koji će nam neko drugi kreirati”.

– Odjednom smo se trgnuli i evo probudili smo se. Probudili smo se iz lažnog sna – poručio je Đurić.

Zatim je citirao patrijarha Pavla: “Prije nego što počneš suditi o meni i mojem životu, obij moje cipele i idi mojim putem”.

Govor je završio riječima Petra Petrovića Njegoša.

– Svak je rođen da po jednom umre. Čast i ruka žive dovijeka – naglasio je Đurić.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Milan Radojević na jutrošnjoj sjednici je rekao da su potezi Prištine doveli do toga da se Briselski sporazum ruši, a da se “situacija se iz dana u dan pogoršava, počevši od septembra prošle godine, jednostranim odlukama”, i da se tako nastavljalo iz meseca u mesec. Narodu je dozlogrdilo i tražili su da preuzmemo odgovornost, rekao je.

I ostali gradonačelnici i odbornici lokalnih skupština jutros su i formalno podnijeli ostavke.

Inače, dan nakon što su svi Srbi napustili prištinske institucije situacija na severu Kosova je mirna, ali i napeta jer svi iščekuju kako će se dalje stvari odvijati

Previous articleBRAT IZ PAKLA Zbog obljube sestre (13) osuđen na 5 godina zatvora, djevojčicu zlostavljao više puta
Next articleZAR PORED MENE OVAKVE VI GLEDATE U ZID?! Hit komentari na Instagramu Nataše Šavije