Home Vijesti Svijet Republikanci osvojili većinu u američkom predstavničkom domu

Republikanci osvojili većinu u američkom predstavničkom domu

78
0
IZVOR: JIM LO SCALZO/EPA

Republikanska stranka preuzela je kontrolu nad Predstavničkim domom američkog Kongresa, čime se djelimično vratila na vlast u Sjedinjenim Američkim Državama.

Više od nedjelju dana nakon održavanja izbora na polovini mandata aktuelne američke administracije, republikanci su obezbijedili 218 mjesta – koliko je bilo potrebno za prevlast u tom tijelu američke zakonodavne vlasti.

Za sada nije poznato koliku su većinu republikanci osvojili u donjem domu Kongresa, jer se i dalje broje glasove u ključnim državama za ishod izbora.

Prevlast u donjem domu Kongresa republikancima će omogućiti da utiču na agendu aktuelnog predsjednika Džozefa Bajdena i pokreću procese u čijem bi se središtu mogli naći on ili članovi njegove porodice, navodi Glas Amerike.

Očekuje se da bi predsjedavajući donjim domom američkog Kongresa mogao biti Kevin Mekarti, a Bajden je čestitao Mekartiju, rekavši da je spreman da sarađuje sa republikancima u Predstavničkom domu.

Na izborima na polovini predsjedničkog mandata Bajdena biralo se svih 435 članova Predstavničkog doma i 35 od ukupno 100 članova Senata, 36 od 50 guvernera, kao i drugi zvaničnici na nivou saveznih država.

Demokrate su uspjele da zadrže kontrolu nad Senatom, obezbijedivši 50 mjesta sa mogućnošću da dobiju još jedno u drugom krugu glasanja u Džordžiji sljedećeg meseca.

(FoNet)

Previous articleOvan plaća cijenu zbog oštrog jezika, Rak danas donosi izuzetno važnu odluku
Next articleBAJDEN o eksploziji u Poljskoj: komentari ZELENSKOG NISU DOKAZ