Home Izdvojeno Sastanak Vučića i Kurtija sa predstavnicima EU traje više od tri sata

Sastanak Vučića i Kurtija sa predstavnicima EU traje više od tri sata

59
0

Nakon odvojenih razgovora, najprije sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a potom i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, počeo je njihov zajednički sastanak sa predstavnicima EU, šefom diplomatije Unije Đuzepom Boreljom i izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. On je i dalje u toku, i traje više od tri sata.

RTS navodi da se ne zna da li dužina sastanka znači da se strane približavaju dogovoru, ili potpuno suprotno.

Kako Blic saznaje, Beogradu je jutros u Briselu, na hitnom sastanku koje je Evropska unija sazvala, ponuđeno rješenje koje je ponižavajuće za Srbiju, rekao je naš izvor upućen u tok pregovora.

Rješenje koje je ponuđeno trebalo bi da derogira Briselski sporazum, što Srbija, kako kaže izvor Blica, nije mogla da prihvati.

Evropski šef diplomatije Žozep Borelj sastao se danas, nešto poslije 8 sati u Briselu, sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a već u 9 sati počeo je razgovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Susret sa Kurtijem potrajao je nešto duže od pola sata, a sa Vučićem skoro sat vremena.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je uoči sastanka u Briselu da je potrebno prestati sa rješavanjem kriznih situacija i napredovati ka normalizaciji odnosa.

– Potrebna nam je deeskalacija situacije, da prestanemo da stalnim kriznim menadžmentom i počnemo da napredujemo ka normalizaciji odnosa – napisao je on na Tviteru.

Ovi sastanci se održavaju nakon hitnog poziva iz EU prije tri dana, kako bi se smirile tenzije na Kosovu, uzrokovane namjerom Prištine da danas, 21. novembra, započne naplatu kazni onima koji svoje registarske tablice nisu preregistrovali na RKS oznake. Kako je sinoć saopšteno, ova doluka je ipak pomjerena za sutra, 22. novembar.

Vučić je juče rekao da nije optimista po pitanju današnjeg susreta i da ne vjeruje da bilo šta može da se učini, ali je naveo i da je pozicija Srbije čista i da je jasno saopšteno da mora da se osnuje Zajednica srpskih opština (ZSO) i da odluka o preregistraciji mora biti ukinuta.

Previous articlePRIZNALA SVE O ODNOSU S MILANOM STANKOVIĆEM! Rada Manojlović se oglasila nakon priča o vezi
Next article“ODBIJ, ĆELAVI!” – Mili kritikovao Mariju Šerifović, pjevačica mu ODBRUSILA pred svima! OKRŠAJ u takmičenju Zvezde Granda