Home Vijesti Škola organizovala takmičenje Učenici za 3 mjeseca ulovili preko 600 pacova

Škola organizovala takmičenje Učenici za 3 mjeseca ulovili preko 600 pacova

75
0

U maloj školi u najjužnijem dijelu Novog Zelanda, mještani se mjesecima bore sa najezdom glodara.

Jedna škola osmislila je nesvakidašnje takmičenje u kom učestvuju njihovi učenici, a krajnji cilj je iskorjenjivanje glodara.

Djeca radosno dodiruju pacove golim rukama, ponosna na sinoćni ulov i usredsređena na to da što prije istrebe glodare iz okolnih šuma.

Ova mala ostrvska škola u Halfmun Beju na ostrvu Rakiura nedavno je organizovala takmičenje u lovu na glodare, kako bi podstakli djecu da uhvate i ubiju što više pacova koji predstavljaju veliki problem za zajednicu, a i kako bi sačuvali ekosistem ptica.

Oko 40 učenika uhvatilo je više od 600 pacova tokom 100-dnevnog izazova. Među njima se istakao i jedan petogodišnjak, koji je uspio da uhvati i ubije 60 pacova za tri mjeseca, piše Guardian, a prenosi Telegraf.

Na snimcima koji su nastali tokom takmičenja vidi se kako djeca iz kofa izbacuju na travu pacove i redaju ih po veličini. Prije takmičenja svako dijete je dobilo improvizovanu zamku koju je moglo da koristi za lov. Ove zamke napravljene su od recikliranih materijala.

“Čak su i petogodišnjaci zaista zaljubljeni u ovo takmičenje. Oni znaju šta im je krajnji cilj”, kaže Ema Dženkinson, predsjednica školskog odbora, koja je pomogla u organizaciji takmičenja.

Previous articlePočinju konsultacije mandatara sa strankama za novu Vladu RS
Next articleZAŠTITNO LICE Nikol Kidman zvijezda nove “Balenciaga” kampanje