Home Izdvojeno SUTRA JE DAN “D” Ko iz Srpske dobija 4. delegata, a ko...

SUTRA JE DAN “D” Ko iz Srpske dobija 4. delegata, a ko ulazi u vlast u Sarajevu?

65
0

Konačni postizborni rasplet u BiH kreće sutra u 12 časova, kada počinju sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Narodne skupštine Republike Srpske.

Tačno u podne, novi poslanici u Sarajevu daće svečane izjave, a prema dnevnom redu konstitutivne sjednice, potom prelaze na izbor predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma, koji čine Kolegijum.

Treća tačka je izbor članova Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH.

Upravo izbor tročlanog Kolegijuma daće odgovor na pitanje ko će da čini vlast na nivou BiH, posebno iz Republike Srpske. Naime, stranke „osmorke“ i HDZ BiH potpisale su koalicioni sporazum i sa federalne strane trebalo bi da je situacija čista. Kako saznajemo, „osmorka“ predvođena SDP BiH će ponovo predložiti da bošnjački član kolegijuma bude Denis Zvizdić, koji je, inače, juče demantovao medijske spekulacije da želi da bude ministar spoljnih poslova BiH.

S hrvatske strane za sada ne žele da otkrivaju ko im je kandidat, ali izvori Srpskainfo kažu da će to biti Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH u proteklom mandatu.

Kada je riječ o Srpskoj, lider SNSD, Milorad Dodik, već je otkrio da će kandidat ove koalicije ponovo biti Nebojša Radmanović. Iz opozicije koju čine SDS, PDP i Za pravdu i red, još se ne oglašavaju o potencijalnom kandidatu za Kolegijum. Prema posljednjoj informaciji, još nisu imali završni zajednički sastanak na tu temu.

Kako sada stoje stvari, ukoliko Radmanović bude izabran za člana Kolegijuma Predstavničkog doma, to bi trebalo da znači da koalicija okupljena oko SNSD ulazi i u Savjet ministara BiH.

Međutim, mnogo toga će zavisiti od razvoja situacije u Banjaluci, gdje će Narodna skupština RS na posebnoj sjednici birati delegate za Vijeće naroda RS i pet srpskih delegata za Dom naroda BiH.

Vjerovatno će se brojnim pauzama u Sarajevu čekati vijesti iz Banjaluke. Ukoliko SNSD dobije četvrtog, ili čak petog delegata u Domu naroda BiH, to bi trebalo da znači da Radmanović ulazi u Kolegijum, a SNSD u vlast na nivou BiH. Ukoliko bi se desilo da poslanici probosanskih stranaka u NSRS, okupljenih u Pokret za državu (PZD), odigraju na neki način sa opozicijom, pa da SNSD ostane na tri delegata u Domu naroda BiH, onda je i u Sarajevu teoretski moguć drugačiji ishod

Kako smo ranije pisali, predstavnici PZD bili su na konsultacijama kod mandatara Radovana Viškovića i iskazali spremnost za dogovor, pa i za ulazak u vlast u Srpskoj. Po logici stvari, ne bi trebalo da prave probleme Miloradu Dodiku, naročito ne nakon njegovih jučerašnjih slatkorječivosti o SDP BiH i Nerminu Nikšiću.

– Mnogo veći strah u SNSD je od toga kako će se ponašati njihovi pojedini koalicioni partneri u Narodnoj skupštini, jer je glasanje za delegate tajno – kaže naš sagovornik

Ako u koaliciji bude jedinstva, smatra se se SNSD ima osigurana tri delegata, od ukupno pet u Domu naroda BiH, za koje je potrebno najmanje po 13 glasova poslanika. Jednog delegata trebalo bi da ima SDS, a borba je oko petog – hoće li SNSD dobiti svog četvrtog, što bi im omogućilo kontrolu nad odlukama Parlamentarne skupštine BiH, ili će opozicija dobiti drugog delegata. Najmanje vjerovatna opcija je da će opozicija glasati da delegata PZD, naročito nakon što prije nekoliko dana u Sarajevu nisu uspjeli da se dogovore.

Centralna izborna komisija BiH dostavila je Narodnoj skupštini Republike Srpske ovjerene kandidatske liste za izbor delegata u Dom naroda PS BiH iz reda srpskog naroda, a na njima se nalazi ukupno 18 imena.

Na kandidatskoj listi poslanika SNSD, Igora Žunića, nalaze se njegove partijske kolege Sredoje Nović i Danijela Mrda. Na kandidatskoj listi poslanice Ranke Perić iz SNSD nalaze se Snježana Novaković Bursać i Veljko Marić, dok je Denis Šulić na svojoj listi za delegate predložio Boška Tomića i Mladena Popovića.

Poslanik SNSD, Mladen Ilić je na svojoj listi predložio partijske kolege Radovana Kovačevića i Nebojšu Šešliju, a poslanica Anja Ljubojević je na svojoj listi za delegate predložila Nikolu Špirića i Miloša Lukića.

Listu PDP predvodi Nenad Vuković, listu SDS Želimir Nešković, a listi PZD Vojin Mijatović.

Previous article“Englez, odmah oblači majicu!” U Kataru ne smije ovako da gleda utakmicu!
Next articleSVI SU U ŠOKU Keba raskrinkao odnos Milana Popovića i Igora Kojića, pa otkrio istinu o svađi zbog Severine