Home Vijesti Društvo NOVI UDAR NA GRAĐANE Očekuje se skok cijena hrane zbog skuplje struje...

NOVI UDAR NA GRAĐANE Očekuje se skok cijena hrane zbog skuplje struje u Srpskoj

65
0
foto/pixabay

Zbog poskupljenja struje za domaću privredu već početkom sljedeće godine treba da očekujemo skok cijena hrane iz domaće proizvodnje, ali i drugih roba u Srpskoj.

Na ovo upozoravaju iz Unije udruženja poslodavaca Srpske, naglasivši da je među privrednicima već zavladala uzbuna kako zbog poskupljenja struje, tako i zbog podizanja cijene mrežarine.

Podsjetimo, megavat struje privrednici trenutno plaćaju 53 evra, a od sljedeće godine koštaće ih 65 evra.

– Smatramo da je neopravdano podignuta cijena mrežarine za 37 odsto, pa sad RS ima višu mrežarinu nego Slovenija.

To će se, uz poskupljenje struje, sigurno negativno odraziti na cijene finalnih proizvoda, jer iznos poskupljenja uopšte nije zanemariv – naglašava za Srpskainfo predsjednik ove unije Saša Trivić.

Iz Privredne komore RS poručuju da će najviše biti pogođena preduzeća koja u proizvodnji koriste veliku količinu struje.

– Eventualna poskupljenja roba u Srpskoj zavisi od toga koliko je učešće struje u proizvodnji.

Kod nekih preduzeća ono je tri odsto, negdje pet, a negdje 15-20 odsto. Ako je značajnije učešće struje u proizvodnji, ta preduzeća će ovaj trošak morati da ukalkulišu u cijenu proizvoda.

A najveće učešće struje u proizvodnji u RS bilježe R-S Silikon Mrkonjić Grad, Arcerol Mital Prijedor, Alumina Zvornik, Dubikoton Kozarska Dubica, Sportek Kotor Varoš, Tropik – koji ogromnu količinu struje koristi za grijanje, odnosno hlađenje i klimatizaciju – kaže za Srpskainfo predsjednik ove komore Pero Ćorić.

Previous articleSIPA pretresa na osam lokacija zbog ratnog zločina
Next articleMarković tvrdi da je izbor nove vlade Srpske najobičnija farsa