Home Izdvojeno DRAMA OKO TENKOVA LEOPARD I DALJE TRAJE! NATO NIJE SLOŽAN: Ipak ne...

DRAMA OKO TENKOVA LEOPARD I DALJE TRAJE! NATO NIJE SLOŽAN: Ipak ne stižu u Ukrajinu, Njemačka “stoji na putu”

24
0

Još uvijek nije postignut dogovor oko isporuke tenkova Lepard 2 Ukrajini.

Ključne zemlje NATO-a nisu uspjele da postignu dogovor u petak o isporuci borbenih tenkova Leopard 2 Ukrajini, izjavio je njemački ministar odbrane Boris Pistorijus. To pitanje je razmatrano na sastanku zapadnih vojnih donatora Kijevu u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj.

Nije bilo “jednoglasnog mišljenja” o slanju tenkova njemačke proizvodnje u Kijev, rekao je Pistorijus novinarima, dodajući da “svi za i protiv moraju biti pažljivo izvagani”. Još uvijek nije jasno da li će takva odluka biti doneta u bliskoj budućnosti, naveo je on, prenosi RT. Utisak da Njemačka “stoji na putu” “čvrstoj koaliciji” spremnoj da pošalje tenkove u Ukrajinu je “pogrešan”, primijetio je Pistorijus.

Prema riječima ministra, mnoge članice NATO-a dijele mišljenje Berlina da “postoje dobri razlozi za isporuku i dobri razlozi protiv”. Njemačka se, međutim, priprema za potencijalnu brzu isporuku tenkova u slučaju da se takva odluka donese, naveo je Pistorijus.

Njemačka je dugo oklijevala da Kijevu isporučuje teže oružje, tvrdeći da bi želela da izbjegne da postane direktna strana u tekućem sukobu između Moskve i Kijeva. Berlin je takođe insistirao da takve odluke neće donositi jednostrano, dodajući da je važna koordinacija sa drugim članicama NATO-a, uključujući SAD ili Francusku.

Previous articlePrijedorčanin uhapšen zbog sumnje da je ubio ženu pa izazvao požar u stanu
Next articleSTRAVIČAN SUDAR Muškarac (43) poginuo na licu mjesta, intervenisali vatrogasci, povrijeđeno 2 djece