Home Izdvojeno Rusi tvrde da Ukrajinci čuvaju zapadno oružje u nuklearnim elektranama

Rusi tvrde da Ukrajinci čuvaju zapadno oružje u nuklearnim elektranama

40
0
Foto: Twitter

Ruska vanjska obavještajna služba (SVR) optužila je danas Ukrajinu za skladištenje oružja isporučenog sa Zapada u nuklearnim elektranama širom zemlje. Nisu pružili nikakve dokaze koji bi potkrijepili ovu tvrdnju

U saopštenju, iz SVR su kazali da su raketni bacači HIMARS, sistemi protuzračne odbrane i artiljerijsko streljivo isporučeni iz SAD-a dostavljeni nuklearnoj elektrani Rivne na sjeverozapadu Ukrajine.

“Ukrajinske oružane snage skladište oružje i streljivo koje je osigurao Zapad na teritoriju nuklearnih elektrana”, rečeno je, dodajući da je isporuka oružja u elektranu Rivne obavljena krajem decembra.

Mnoge ukrajinske nuklearne elektrane u centru su pažnje od početka sukoba. Ruske snage zauzele su nefunkcionalnu nuklearnu elektranu Černobil manje od 48 sati nakon invazije trupa, a također su zauzele nuklearnu elektranu Zaporožje koja je najveća u Evropi,, početkom rata.

I Kijev i Moskva međusobno se optužuju za granatiranje Zaporožja, a Ukrajina kaže da Rusi koriste to mjesto kao de facto skladište oružja.

Organizacija Ujedinjenih naroda za nuklearni nadzor izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog napada u blizini elektrane, upozoravajući na opasnost od nuklearne katastrofe.

Previous articleBRUKA! Đokovića optužili da vara u Australiji: “Poslali mu sumnjivo piće, a onda se zagledao u flašicu” (VIDEO)
Next articleJovana Jeremić isprozivala Slobu Radanovića “Ne može da ulazi u fajt sa lavicom, ON JE MIŠ”