Home Izdvojeno SDA leti i iz diplomatije

SDA leti i iz diplomatije

27
0

Dobrom dijelu domaćih ambasadora i konzula u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) BiH u svijetu istekli su mandati ili su pred krajem, a rasplet političke situacije ukazuje na promjene u diplomatiji, prije svega kada je riječ o predstavnicima iz reda bošnjačkog naroda.

Predsjedništvo BiH je, osim za vođenje spoljne politike, nadležno i za imenovanje ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika BiH, od kojih najviše dvije trećine mogu biti odabrani s teritorije FBiH.

Uz to, nepisano pravilo jeste to da se članovi Predsjedništva jedni drugima ne miješaju u izbor diplomata iz njihovih kvota, dok je u posljednje vrijeme, kada je riječ o Srpskoj, praksa da se srpski član Predsjedništva konsultuje s predsjednikom Republike u vezi s prijedlozima za ambasadore iz srpske kvote.

Prema informacijama do kojih je došao “Glas Srpske”, većini ambasadora i konzula već su istekli mandati i izvjesno je da će doći do promjena u DKP mreži. Ovo pitanje bi uskoro trebalo da se nađe i na dnevnom redu jedne od skorijih sjednica Predsjedništva BiH u kojem su ovom mandatu Željka Cvijanović iz Republike Srpske, koja je zamijenila Milorada Dodika na poziciji srpskog člana, Željko Komšić koji je reizborio ostanak na mjestu predstavnika iz reda Hrvata, te Denis Bećirović iz SDP-a, kao bošnjački kadar.

Imajući u vidu da je većina aktuelnih bošnjačkih diplomata iz redova SDA jer su prethodni članovi Predsjedništva iz reda Bošnjaka bili upravo iz te partije, osnovano se spekuliše da će u toj kvoti doći do najveće promjene.

– U bošnjačkom kabinetu u Predsjedništvu BiH su sada novi ljudi i upravo tu bi trebalo biti najviše promjena jer bi bilo čudno da zadrže pojedince iz redova političkog rivala, odnosno SDA. U druga dva je uglavnom sve isto. Komšić je ostao, dok su Cvijanovićeva i Dodik ista partija. Uglavnom mnogo mandata u diplomatiji je isteklo i biće promjena – smatra sagovornik “Glasa” blizak Predsjedništvu.

Profesor međunarodne politike Srđan Perišić očekuje da će kadrovi SDA biti sklonjeni s rukovodećih pozicija u DKP mreži, ali ostaje otvoreno pitanje kako će na to odreagovati Zapad koji ima jak uticaj u bošnjačkoj politici.

– Dobar deo njihovih diplomata je formiran po ukusu Vašingtona i sigurno će pokušati da ih zaštiti ako budu dirani. Možda ne budu na rukovodećim pozicijama, ali je sigurno da će neki ostati u službi – ocijenio je za “Glas”.

BiH ima više od 50 ambasada, konzulata i misija pri međunarodnim organizacijama, a vlast na zajedničkom nivou do 2026. godine će, prema već potpisanom sporazumu, činiti stranke okupljene oko SDP-a, HDZ-a i SNSD-a. Stav je i da ta saradnja mora imati odraza i u spoljnoj politici, a Srpska osim na kadrove iz SDA, ima dosta zamjerki i na račun djelovanja Željka Komšića i njegovih ambasadora, prije svih Svena Alkalaja u UN.

Ključni razlog za to jeste što su promovisali na međunarodnom planu svoju politiku, a često lične stavove pokušavali da predstave kao zvanične BiH.

DKP mreža nalazi se i pod kapom Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH. Kandidat za novog ministra nasljednika Bisere Turković, kao izbora SDA, jeste predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković.

Karijere

Analitičari i poznavaoci stanja u DKP mreži dugo upozoravaju da je imidž BiH narušen u svijetu, ali i da je dio diplomata na pozicijama samo jer su uradili mnogo za stranke koje su ih predložile, a ne zbog znanja i vještina. Taj stav dijeli i član Komisije za spoljne poslove u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milan Petković.

– BiH ne vodi ozbiljnu diplomatiju niti ima karijerne diplomate. Ne očekujem nikakve promjene u tom smislu jer ni Srbi, ni Hrvati niti Bošnjaci ne vode ozbiljnu brigu o tim kadrovima – kazao je Petković za “Glas Srpske”.

Previous articleTeška nesreća kod Bugojna: Jedna osoba poginula, 5 povrijeđenih u sudaru automobila
Next articleSloboda Mićalović iskreno o porodici i karijeri: Javna ličnost zvuči kao javni toalet