Home Vijesti Društvo KRVNA OSVETA KOJA JE ŠOKIRALA JUGOSLAVIJU! Maćeha osuđena na smrt zbog kasapljenja...

KRVNA OSVETA KOJA JE ŠOKIRALA JUGOSLAVIJU! Maćeha osuđena na smrt zbog kasapljenja dječaka (11), nikada se NIJE POKAJALA

99
0
IZVOR: YOUTUBE/PRINTSCREEN

U Zenici se i dan-danas prepričava nezapamćeni zločin koji se početkom 70-ih godina prošlog vijeka odigrao na jednom groblju, a za sve je bila odgovorna Crnogorka Višnja Pavlović.

Krvna osveta je običaj karakterističan za nedovoljno razvijena društva, da se konflikt između dve familije ili klanova, započet ubistvom člana jedne porodice, nastavlja međusobnim ubijanjem, jednog po jednog muškarca, sve do posljednjeg. Termin koji se koristi je da jedna familija drugoj “duguje krv” i dug se vraća samo ubistvom muškarca iz druge familije, a najčešće su ovakve brutalne prakse u Crnoj Gori.

I pored zabrana i pokušaja da se iskorjeni, ovaj običaj postoji i danas, ali jedan od najstrašnijih zločina u vezi krvne osvete u staroj Jugoslaviji odigrao se sedamdesetih godina prošlog vijeka u Zenici.

Sve je počelo kada je u Kanjonu Morače, krajem maja 1971. godine, Stipo Čalić iz Zenice upravljao kamionom čija je prikolica slučajno zahvatila kabinu teretnjaka u kojem je bio dječak Milenko Pavlović koji je u nesreći poginuo.

Istraga je utvrdila da niko nije kriv za nesreću i sud je oslobodio Stipu. Rajko Pavlović, otac stradalog dječaka, nakon toga nije ni pomišljao da za nesreću okrivljuje Čalića, ali odluka nije oduševila maćehu dječaka koji je poginuo, Crnogorku Višnju Pavlović. Ona nije imala mira i odlučila je da se osveti umjesto svog muža i plati Dragomiru Bajčeti za krvnu osvetu.

Ubjedila je izvjesnog Dragomira Dragana Bajčetu – mladog nadničara kojeg je znala iz viđenja – da, u zamjenu za 500.000 tadašnjih dinara, ubije jedanaestogodišnjeg dječaka Bruna, Stipinog sina i tako izvrši krvnu osvetu. Prema opšteprihvaćenom stanovištu danas, za ubistvo je znao i otac nastradalog dječaka – Rajko Pavlović.

“Imate jako finog sina”

Višnja i Dragomir nisu se zadovoljili “samo” ubistvom. Zločin koji su počinili bio je pravo zvjerstvo. Ona je iz Crne Gore otputovala za Zenicu, gdje se pravila da traži stan za svog sina, a zapravo je planirala zločin i tražila dječaka čijim će ubistvom osvetiti smrt svog posinka.

Mjesecima je pratila dječaka, a zatim je odlučila da napravi još jedan korak. Ući u kuću Čelićevih i upozna ih. Anka Čalić, Brunova majka, kasnije je izjavila da do tad nije primjetila ništa sumnjivo, ali da se dobro sjeća dana kad je na njena vrata pokucala ova krupna seljanka.

“Na vrata mi dođe žena, seljanka, skide opanke i uđe. Kaže traži stan za sina. I onda je moj Bruno dolazio nekoliko puta i govorio: ‘Mama, mama, ja vidio onu babu. Pomilovala me po glavi i pita me jesi li ti Bruno?’ Opet kasnije, kaže mama, ja vidio onu babu. Rekla je da će doći da joj opleteš džemper”, pričala je Anka dok je još bila živa u jednom intervjuu 2011. godine za portal “Herceg Bosna”.

Dječak je majci često dolazio s pričom kako je sreo seljanku, pa mu je ona nakon nekog vremena rekla da joj više ne spominje tu ženu. Anka je kasnije sebi dugo prebacivala to što nije saslušala sina jer bi možda spriječila Višnju u njenom monstruoznom naumu.

Višnja i Dragomir, ispričala je Anka, dolazili su im nekoliko puta na vrata, navodno se rasputujući za stan koji žele da iznajme. Vidjeli su Bruna, upoznali mu navike, otkrili gdje i kada ide u školu… Višnja je otišla toliko daleko da je prilikom posjete stavila Bruna u krilo, popričala sa njim o školi i pomilovala ga. Anki je rekla kako ima jako finog sina.

“Sačekala ga je tog dana i upitala da je odvede do groblja blizu škole. Bruno nije ništa sumnjao, a na groblju ga je dočekao ubica i izmasakrirao, nakon čega su pobjegli. Kad sam vidjela da ne dolazi na vrijeme kućI, krenula sam prema školi i na putu susrela tu ženu, ali ništa nisam sumnjala. Poslije svega, godinama sam molila Boga da me uzme, da ne proživljavam više tu bol i danas prisutnu”, ispričala je Anka.

Jedanaestogodišnji Bruno Čalić ubijen sa devet uboda nožem i izmasakriran.

Surova igra sudbine

Višnja Pavlović uhapšena je u Pljevljima 42 sata nakon ubistva, a Bajčeta je priveden pravo iz kafane u Nikšiću. On se pred sudom pokajao za učinjeno djelo. Višnja nikada.Nakon emotivnog i strašnog procesa oboje su osuđeni na smrtne kazne.

Treći saučesnik, Višnjin muž i otac djeteta stradalog u saobraćaju Rajko Pavlović, osuđen je na 20 godina zatvora.

Otac ubijenog dječaka, Stipo nekoliko je puta dolazio u zatvor i molio čuvare da ga puste da vidi ženu koja je na tako okrutan način ubila njegovog sina. Stražari mu nikad nisu dali dopuštenje, a prema jednoj od priča Stipo je navodno jednom prilikom rekao da ne bi imao ništa protiv da se Bajčeti smrtna kazna zamjeni zatvorom. Za Višnju to nije dolazilo u obzir, za nju nije imao milosti.

Četrnaest mjeseci nakon ubistva, avgusta 1973. Višnja Pavlović i Dragomir Bajčeta streljani su negdje kod Sarajeva. Bila je to jedna od posljednjih smrtnih kazni izvršenih u BiH. Sahranjeni su u neobilježenim grobovima, u skladu sa tadašnjim zakonima da se ubice sahranjuju ovako da bi se izbjglo stvaranje “kulta ličnosti”. Ni danas se ne zna gdje počivaju.

Rajko Pavlović, Višnjin muž, odležao je kaznu i izašao iz zatvora. Dočekao je da i njegov drugi sin, kog je imao sa Višnjom, pogine u saobraćajnoj nesreći.

Previous articleVEĆINA SRBA NEMA REDOVNE INTIMNE ODNOSE IZ ISTOG RAZLOGA: Psiholog – Teško se odvoje od toga, onda vidim STVARNI PROBLEM
Next articlePLUTAJUĆA DEPONIJA NA DRINI – ZASTRAŠUJUĆE SLIKE! “Sramota za ljudski rod” – Eko BOMBA samo što nije eksplodirala